Caută în site :
   Turism

   Publicitate

Home » Turism » Mănăstiri » Manastirea Camarzani
Twitter
Facebook
Feed
Manastirea Camarzani

Rating:
( 2 Voturi )

Prezentare

MANASTIREA SFANTUL GHEORGHE - CAMARZANI (de maici)


Este situata pe soseaua Suceava-Falticeni-Roman, la km 14-15 intersectie stanga Ciumulesti, 4 km pana la manastire, iar de la magazinul din Ciumulesti, unde este si statia de autobuze, mai sunt 3 km. Din satul Camarzani, care este la sud de manastire, sunt 1,2 km. Un drum mai scurt, dar mai rau este de la km 7 intersectie stanga prin Dumbravita, 7 km pana la manastire. Asezamantul este construit intr-o zona agricola de campie, o mica padurice aflandu-se la nord-vest, vecina cu manastirea. In partea estica este o ferma zootehnica, iar la 2 km de aici sunt satele Mesticeni si Movileni.

Biserica a fost construita in 1863 de boierul Emanoil Mortun, proprietarul mosiei Camarzani, in ograda proprie, la ea avand acces boierii si servitorii lor. Mormantul ctitorului si al altor membri ai familiei se afla in nordul bisericii. La 15 m in fata actualei biserici a existat mai inainte o biserica din lemn. Astazi, pe locul Sfintei Mese a vechii biserici se afla cladirea staretiei cu paraclisul. Dupa 1945 a fost infiintat aici un schit care a apartinut, ca metoc, manastirilor Neamt, Slatina si Rasca. Decretul 410/1959 a dus la disparitia schitului, devenind biserica de mir la care a slujit intr-o perioada Protosinghelul Vichentie Bobeica. Acesta a renovat biserica in anii 1986-1987. Manastirea s-a redeschis in anul 1992 avand obste de maici.

Biserica este o constructie din caramida, cu zid gros de 70 cm, pe temelie de piatra. Constructia este dreptunghiulara, in fata pronaosul avand laturile iesite mult in afara, in forma de cruce. Partea din stanga are doua despartituri: una duce la clopotnita, printr-o usa intr-un canat, a doua este o firida in arc in care se pastreaza osemintele ctitorului Emanuel Mortun si ale fratelui sau Vasile Mortun, fost ministru. Firida inalta de 1,50 m si adanca de 1 m are usa de fier. Naosul este mult mai spatios decat pronaosul si este de forma dreptunghiulara. Trecerea din naos in pronaos se face printr-o mare deschidere in zidul despartitor, sub forma de arc bizantin. Altarul are in parti cate o nise, una pentru proscomidie, alta pentru diaconic. Catapeteasma, formata numai din portal, are deasupra un panou pictat care reprezinta Cina cea de Taina. Are sculpturi cu capiteluri dorice poleite si este inalta pana la arca prin care se sustine bolta naosului si altarului. Lumina este primita in altar prin trei ferestre, una la rasarit, celelalte doua la sud si nord; sunt ferestre inalte si terminate in arc. Naosul este luminat de cate o fereastra la sud si nord, mai scunde si mai late. Pe zidul din stanga naosului este fixata o placa de marmura alba cu chenar, in linii frante si cu un inger rugandu-se la un mormant, sub care este inscriptia: ZoitaMortzun nascuta Balsu la anul 1800 si la Februarie 1816, casatorita cu Vasile Mortzun.

Pana in 1841 curs de 25 ani am nascut 18 copii din care-i sunt in viata astazi sase barbati si patru parte feminina. Am incetat din viata la 11 octombrie, anul mantuirii 1879 in etate de 79 ani. Buna sotie, duioasa mama si onorata matroana romana care prin exemplu a povatuit la virtute pe urmasii sei Fie-i tarana usoara si eterna memorie. Pronaosul este luminat de cate o fereastra la sud si nord, iar pridvorul inchis, adaugat mai tarziu, primeste lumina prin cate o fereastra la sud si nord si doua la vest mai mici, asezate in stanga si dreapta usii de intrare. Ferestrele din altar, naos si pronaos, din lemn, se termina in arc si au grilaj metalic in interior. Ferestrele din pridvor sunt tot din lemn, dreptunghiulare si fara grilaj. Usa de intrare in pridvor este din lemn, in doua canaturi, in vreme ce usa de intrare in pronaos este mai masiva, din lemn de brad, legata in fier, intr-un canat cu dimensiuni de 2,30/1,15 m. Turla mare pe pronaos are functie de clopotnita. Este de forma patrata, luminata de patru ferestre in arc, cu geamuri ornamentale. Scara ce duce la clopotnita are 33 de trepte. Pardoseala este din scandura. Acoperisul este din tabla si in forma de solzi la clopotnita.

Fatadele exterioare au tencuiala executata in praf de piatra. Pictura murala nu exista. Plafonul din naos este zugravit in culoare bleu, cu stele maronii si aurii. Peretii sunt impodobiti cu icoane. La 15 m vest, in dreapta bisericii, este construita o cladire parter si etaj acoperita cu tabla, in care sunt staretia, chilii si paraclisul. In partea de nord-vest a acestei cladiri s-a construit o cladire mai mica din zid, acoperita cu placi de azbociment, pentru trapeza si bucatarie. La nord-vest, in stanga bisericii, mai este o constructie parter din zid, acoperita cu azbociment, in care sunt cateva chilii. Ceva mai departe de cladirea staretiei, in partea de vest, sunt construtite cladirile anexei gospodaresti (magazii, grajd, garaj). Incinta manastirii este inconjurata cu gard din lemn, cu acoperis de scandura.Localizare

 
Localizare:
Este situata pe soseaua Suceava-Falticeni-Roman, la km 14-15 intersectie stanga Ciumulesti, 4 km pana la manastire, iar de la magazinul din Ciumulesti, unde este si statia de autobuze, mai sunt 3 km. Din satul Camarzani, care este la sud de manastire, sunt 1,2 km. Un drum mai scurt, dar mai rau este de la km 7 intersectie stanga prin Dumbravita, 7 km pana la manastire. Asezamantul este construit intr-o zona agricola de campie, o mica padurice aflandu-se la nord-vest, vecina cu manastirea. In partea estica este o ferma zootehnica, iar la 2 km de aici sunt satele Mesticeni si Movileni.
 

Galerie

   

Video

 
Manastirea Camarzani
Manastirea Camarzani

Vezi mai multe video din calatorii
 

Atracţii în zonă

Obiective turistice din judetul Suceava:


Cetatea de Scaun a Sucevei
Monumentul de arhitectura medievala Mirauti
Biserica Mirauti
Planetariul din Suceava
Manastirea Zamca
Ruinele Palatului Domnesc
Cetatea Scheia - Cetatea de Apus a Sucevei
Parcul central
Casa Memoriala Simion Florea Marian
Muzeul de istorie
Statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare
Casa de cultura
Manastirea Teodorani
Muzeul Etnografic al Bucovinei
Statuia lui Petru Musat
Manastirea Sf. Ioan
Complexul Muzeal Bucovina
Muzeul de Stiintele Naturii
Muzeul National al Bucovinei. Sectia de Arta
Muzeul Satului din Bucovina
Platoul Cetatii

 

2010 ® - Stiefel Romania – Toate drepturile rezervate  /  Designed By - ClaPat Studio /  Programing By - Enysoftware

JudeteOnline