Caută în site :
   Turism

   Publicitate

Home » Divertisment » Mănăstiri » Manastirea Cebza
Twitter
Facebook
Feed
Manastirea Cebza

Rating:
( 1 Vot )

Prezentare


MANASTIREA CEBZA (de maici)Este situata la 36 km sud-est de orasul Timisoara, pe soseaua Timisoara - Peciu Nou - Foieni, dupa Peciu Nou ramificatie la stanga 5 km, drum asfaltat in stare de degradare. Satul Cebza se afla la 7 km sud de comuna Ceacova.

Biserica, declarata monument istoric, este asezata pe malul stang al raului Timis, in cimitirul satului, la un kilometru nord de acesta. Nu sunt cunoscute data precisa a constructiei si nici ctitorul ei, dar este cunoscuta din vremuri indepartate sub denumirea de manastire. Traditia orala ne spune ca biserica manastirii a fost gasita in mijlocul padurii ce se intindea aici si ca a fost zidita de niste calugari langa Izvorul Tamaduirii, care azi se gaseste in partea stanga a altarului si are 10 m adancime. Pe una dintre cartile vechi ale bisericii (in Antologhion, la pagina 445) se gaseste o insemnare care arata ca biserica s-a zidit la 1758. O alta insemnare pe o Evanghelie informeaza ca, la 1850, biserica s-a acoperit din nou, iar pe prima pagina a aceleiasi Evanghelii este scris: in anul 1834 s-a legat aceasta Evanghelie din nou, fiind batrana. Pe pagina a treia se consemneaza ca, in anul 1882, s-a acoperit sfanta manastire din nou cu sindrila, pe cheltuiala bisericii, prin preotul Alexandru Bugarin. Din vechime, credinciosii veneau la manastirea cu Izvorul Tamaduirii, unde s-au savarsit minuni. Carjele din podul bisericii sunt dovezi graitoare ale minunilor intamplate. Batranii comunei vorbesc despre vindecarea unui invatator din Cea-cova, care innebunise dupa moartea fiicei sale. Adus in lanturi la biserica, pe la 3 noaptea, i-a spus, perfect lucid, fratelui care 1-a insotit sa-i dezlege lanturile si sa-l duca la casa lui. In anul 1947, Arhiepiscopul Vasile Lazarescu a adus aici doi ieromonahi care sa desavarseasca rostul duhovnicesc, redand manastirii prestigiul de altadata. Dar activitatea duhovniceasca a fost intrerupta de regimul ateu instalat in tara noastra. Dupa 1989, credinta devenind libera, credinciosii au dorit ca si manastirea Cebza sa reintre in drepturile ei, fapt pentru care Arhiepiscopia Timisoarei, in 1997, a luat masuri sa fie reinfiintata, iar conducerea si organizarea lucrarilor sa-i revina monahiei Onisima Lupu.

Biserica este o constructie din lemn, lunga de 16,5 m + 2 m pridvorul si lata de 4,7 m, tencuita, de forma dreptunghiulara, compartimentata in altar, naos, pronaos si pridvor deschis. Este joasa, cu acoperis in doua pante. Catapeteasma este din zid si scandura. Turla este mica, oarba, de forma patrata, fara ferestre, asezata pe pridvor. Coiful ei este piramidal, scund si cu o cruce in varf. Altarul spatios este luminat de o fereastra la sud si alta la nord, iar naosul si pronaosul, de trei ferestre la sud si alta la nord. Ferestrele sunt din lemn, inalte de 80 cm si late de 60 cm, cu grilaje metalice in interior. Pardoseala este de pamant. Plafonul este semicircular in biserica si plat in pridvor. Pridvorul cu pardoseala de ciment are de jur-imprejur grilaj din lemn inalt de un metru. Fatadele exterioare sunt varuite in alb, iar zidurile sunt sustinute de contraforturi, cate patru pe fiecare parte (sud si nord), asezate la 3,5-4 m unul de altul si inalte de 1,60 m (zidurile au inaltimea de 1,90 m). Au fost zidite in anul 1936, sub conducerea profesorului I. Miloia, fost director al Muzeului Banatean.

Pictura exterioara de pe fatada principala este opera pictorului Emil Profeta, din Bucuresti, si a fost realizata in 1966. La 3 m nord-vest de biserica se afla un cadru din lemn cu acoperis de sindrila, in care s-a instalat clopotul. Corpul de chilii si biserica noua fiind in faza de constructie, pana la finalizarea acesteia, slujbele se tin in mica si vechea biserica, iar maicile sunt cazate intr-o casa pusa la dispozitie de credinciosi. Restaurari mai importante ale constructiei au avut loc in anii 1905-1906, 1912, 1921, 1939, 1957-1958 si 1978-1980. Aceasta biserica este inclusa pe lista monumentelor de arhitectura ale Romaniei.Localizare

 
Localizare:
Este situata la 36 km sud-est de orasul Timisoara, pe soseaua Timisoara - Peciu Nou - Foieni, dupa Peciu Nou ramificatie la stanga 5 km, drum asfaltat in stare de degradare. Satul Cebza se afla la 7 km sud de comuna Ceacova.
 

Galerie

   

Video

  Momentan nu exista fisiere video asociate. 

Atracţii în zonă

Obiective turistice in judetul Timis:

Domul Romano-catolic
Sinagoga Cetate
Sinagoga Fabric
Sinagoga din Iosefin
Mănăstirea Franciscanilor
Palatul episcopal ortodox sârb
Palatul Dicasterial
Palatul Lloyd
Palatul Baroc
Palatul Dauerbach
Palatul Dejan
Palatul Hilt-Vogel
Palatul Löffler
Palatul Marbl
Palatul Neuhausz
Palatul Széchenyi
Palatul Weiss
Palatul Apei
Palatul Culturii, Teatrul şi Opera
Casa cu Atlanţi
Casa Emmer
Casa Brück
Casa Prinţului Eugeniu de Savoia
Casa cu axa de fier
Casa Mercy
Casa turcească
Muzeul Satului
Muzeul de Artă
Muzeul Banatului
Monumentul Sfintei Fecioare Maria
Podul metalic
Podul Decebal
Podul Mihai Viteazul
Parcul Botanic
Parcul Rozelor
Fântâna cu peşti
Fântâna din Piaţa Unirii
Turnul de apă Iosefini
Turnul de apă din Fabric
Primăria Veche
Castelul Huniazilor
Bastionul Maria Theresia
Banca de Scont
Camera de comerţ şi industrie
Biblioteca Academiei, Casa Ormós
Baia Publică Neptun
Cazinoul Militar

 

2010 ® - Stiefel Romania – Toate drepturile rezervate  /  Designed By - ClaPat Studio /  Programing By - Enysoftware

JudeteOnline