Caută în site :
   Turism

   Publicitate

Home » Turism » Mănăstiri » Manastirea Sf. Ioan Botezatorul Camarasescu
Twitter
Facebook
Feed
Manastirea Sf. Ioan Botezatorul Camarasescu

Rating:
( 1 Vot )

Prezentare

MANASTIREA SF. IOAN BOTEZATORUL CAMARASESCU (de maici)Biserica a fost construita in 1780 de polcovnicul Mihail Coltescu, in gradinile acestuia aflate intre Targul Bengau (asa se numea pe atunci Tg. Carbunesti) si vechiul sat de mosneni Carbunesti, aflat peste Gilort. Ultima urmasa cu numele Coltescu este Anica; ea se casatoreste cu Iorgu Camarasescu. Prin drept de mostenire, biserica si gradinile intra in patrimoniul lui Toma Camarasescu. Om de mare cultura, acest Toma apreciaza valoarea artistica a bisericii si, constatand ca sunt necesare importante reparatii, aduce in 1880 mesteri din Turnu Severin, care o renoveaza. Ceva mai tarziu, o inzestreaza si cu obiecte de cult valoroase. In razboiul din 1916, turla bisericii a servit ca punct de observatie in timpul retragerii armatei de la Tg. Jiu, fiind astfel lovita de gloante, in timpul operatiunilor militare. Tot atunci, clopotul cel mare al bisericii a fost ridicat de trupele germane. Toma Camarasescu inceteaza din viata in 1916, lasand doi copii minori precum si biserica fara ctitor. In anul 1920, prof. N. Iorga viziteaza biserica si, apreciin-du-i tezaurul artistic, o semnaleaza Comisiei Monumentelor Istorice, care o declara imediat monument istoric. Fiicele lui Toma Camarasescu, Ana si Nissa, constata ca monumentul este supus stricaciunilor si degradarilor, fiind izolat in plin camp; de aceea, in 1928, isi injghebeaza langa biserica o gospodarie si astfel o salveaza de la distrugere. In 1930, Comisia Monumentelor Istorice a regiunii Craiova, prin staruinta arhitectului Atanasiu, reface turla si acoperisul bisericii cu sindrila (conform traditiei) si unele tencuieli exterioare. Lipsind fondurile necesare, nu s-au terminat reparatiile exterioare, care au fost continuate pe cont propriu de Ana Camarasescu, in 1934. De semnalat faptul ca, in interior, nu s-au facut niciodata reparatii, ramanand asa cum a fost de la inceput, fapt rar intalnit la bisericile din tara. Tot in 1934, s-a zidit un mare gard de piatra in jurul bisericii, animalele din camp nemaifacandu-i astfel stricaciuni. Conform HCM 661/1955, la 3 iunie 1961 s-a stabilit o larga zona de protectie in jurul bisericii, fiind interzise taierea pomilor, degradarea locului si prezenta vitelor mari si mici.

Biserica este in stil brancovenesc, cu peretii grosi de 1 m. Interiorul este compartimentat in altar, naos si pronaos. Are pridvor deschis, sustinut de sase coloane cu sculptura la baza si in partea superioara. Are o turla de forma ortogonala infundata pe pronaos acoperita cu tabla, ca si biserica. Catapeteasma este din zid. Naosul este despartit de pronaos prin zid, care are o deschidere de circa 1 m latime si 3 m inaltime. Pardoseala este din ciment in pridvor si in pronaos, si din caramida de forma patrata in naos. Naosul este spatios, luminat de cate o fereastra inalta si ingusta pe fiecare parte. Pronaosul este luminat numai de o fereastra pe dreapta, care este inalta si foarte ingusta. Zidul exterior are un brau median cu cate un rand de caramida in relief (zimtata), deasupra si sub el. In registrul superior (deasupra braului) sunt firide mari, care au pictura stearsa.

Din motive necunoscute, biserica a ramas nepictata cateva decenii, pana cand Mihalache Coltescu (fiul polcovnicului Mihai Coltescu) tocmeste un mester iscusit care executa lucrarea. Nu se cunoaste precis cine este pictorul, dar se presupune ca numele lui era Matei. La dreapta usii de intrare, ctitorul Mihail Coltescu este infatisat purtand (impreuna cu fiul sau) in mana o biserica, iar in stanga usii este pictat Mihalache Coltescu.


Clopotnita este la 25 m in fata, in dreapta bisericii, construita dintr-un schelet metalic cu acoperis din tabla, vopsita maron. De la poarta se intra in curtea bisericii pe o alee pavata, care merge de jur imprejurul bisericii. Restul curtii este inierbat. In pridvorul bisericii, pe dreapta, este piatra funerara a lui Toma Camarasescu, iar pe stanga, a sotiei sale, Nissa Camara-sescu, nascuta Paraianu. Peste drum de biserica este curtea manastirii, cu cladirea staretiei, chiliilor, trapezei si bucatariei. Cladirile au apartinut vremelnic fostului CAP. Manastirea a fost infiintata si populata cu maici, dupa 1989. 'Localizare

 
Localizare:
Manastirea este situata la marginea orasului Tg. Carbunesti, in partea de rasarit, la 25 km sud de orasul Tg. Jiu. Din gara Tg. Carbunesti se merge spre stanga, pana la Blocuri unde este statia pentru autobuzele care merg spre Dragasani sau spre Craiova. In zona acestei statii este soseaua asfaltata care duce la Baile Sacel (18 km de Tg. Carbunesti). Se merge pe aceasta sosea 700-800 m pana in zona Spitalului si apoi, pe un drum pietruit, la dreapta, inca 600 m, pana la biserica manastirii, pe stanga drumului. Ultima parte a acestui drum se numeste Aleea Castanilor, fiindca drumul are pe o parte si pe alta plantati castani, cu o varsta respectabila. La rasarit si la sud de biserica, la o distanta de circa 100 m, trece raul Gilort, al carui susur este puternic auzit pe vreme linistita si, in special, noaptea.
 

Galerie

   

Video

  Momentan nu exista fisiere video asociate. 

Atracţii în zonă

Obiective turistice judetul Gorj:

•    PESTERA POLOVRAGI

•    MANASTIREA POLOVRAGI

•    PESTERA MUIERII

•    STATIUNEA RANCA

•    POARTA SARUTULUI

•    MASA TACERII

•    BAIA DE FIER

•    MANASTIREA LAINICI

•    CASA FORTIFICATA CULA CORNOIU

•    COLOANA INFINITULUI

 

2010 ® - Stiefel Romania – Toate drepturile rezervate  /  Designed By - ClaPat Studio /  Programing By - Enysoftware

JudeteOnline