Caută în site :
   Turism

   Publicitate

Home » Turism » Mănăstiri » Manastirea Tg. Logresti
Twitter
Facebook
Feed
Manastirea Tg. Logresti

Rating:
( 0 Voturi )

Prezentare

MANASTIREA TG. LOGRESTI (de maici)


Este situata la 31 km sud-est de orasul Tg. Jiu. Din gara Tg. Carbunesti se ajunge, mergand la stanga, in sus la blocuri, unde se afla statia de autobuze pentru Dragasani sau Zatreni, care trec prin Tg. Logresti. Dar atat din statia La Blocuri, cat si din zona La Pod (in dreapta garii), se pot gasi si mijloace de transport: ocazii. Daca venim dinspre Tg. Carbunesti, oprim La Pod (inainte de a intra in Tg. Logresti) de unde, daca privim in stanga, vedem manastirea. In cazul in care venim dinspre Dragasani, e bine sa ne oprim tot la pod dupa ce am trecut prin Tg. Logresti si vedem in dreapta manastirea. De la pod, se merge pe drum pietruit circa 2 km, trecand peste raul Amaradia, care intre ploi poate fi traversat incaltat. Inainte de a ajunge in incinta, se intra pe o poarta de lemn. Se continua pe o alee de circa 150 m, plantata cu pomi tineri pe ambele parti, pana la intrarea inauntru, care se face printr-o alta poarta de lemn din fata clopotnitei. Cum intram in incinta, intalnim pe stanga o cladire cocheta tip vila, acoperita cu tabla, adapost pentru cuviosul Ieromonah Ignatie Catrinoiu, duhovnicul manastirii. Pe dreapta, este un put american construit de maici, care ne potoleste setea cu apa lui rece si cristalina. Manastirea este construita intr-o poiana inierbata, inconjurata la vest, nord si rasarit, de o padure care incepe cu salcamul si continua pe dealul inalt cu alte esente foioase (stejar, fag, artar).

Schitul Logresti s-a zidit din temelie in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea de familiile craiovene Pandia Obedeanu si Otetelesanu in unire cu preotul Ion Tandalescu din satul vecin, Frunza. Nu se cunoaste data terminarii, dar se poate afirma ca in anul 1769 era gata, caci la aceasta data ctitorul Tandalescu, devenit egumen sub numele de Iosif Ieromonahul, face un act de inchinare a schitului ca metoc la Episcopia Ramnicului. Iosif Tandalescu moare in 1772 si ctitorul Costache Pandia innoieste in 1785 inchinarea facuta de Iosif Ieromonahul. Dar schitul Logresti a fost ctitorit inainte de 1718, hramul bisericii de lemn fiind sfintii Arhangheli. Viata monahala n-a avut continuitate in schit si la inceputul secolului al XX-lea nu mai erau monahi si nici cladirile anexe, iar biserica era in ruina. Averile au fost cotropite de proprietarii vecini. Intre 1911-1914, biserica este restaurata de proprietarii Tanasache si Elena Dumitrescu-Negrea. Tot in acest timp, se construieste si un paraclis pe dambul din apus, azi - disparut. Preotii din sat mai slujesc uneori aici. Primul razboi mondial impiedica reinceperea vietii monahale si biserica merge iarasi spre ruinare. In 1932, la indemnul PS Episcop Vicar Nifon Criveanu, incepe restaurarea bisericii in forma actuala, cu cheltuiala doamnei Magdalena Mihai Savoiu si a altor credinciosi, construindu-se si cladirea etajata de care am mai amintit. Mobila din interiorul bisericii este lucrata la Scoala de meserii din Vadeni. La 17 noiembrie 1940, schitul este sfintit de iPS Mitropolit Nifon Criveanu. La 11 aprilie 1960, schitul a devenit biserica filiala a parohiei Tg. Logresti, decretul comunist din 1959 nemaifacand posibila continuarea vietii monahale, timp de cateva decenii.

Biserica este zidita din caramida, in forma de cruce, in stil brancovenesc, de mesteri necunoscuti. Interiorul este compartimentat in altar, naos si pronaos. Are si un pridvor deschis, sustinut de sase coloane. Plafonul si zidul dinspre pronaos sunt pictate. Catapeteasma este din zid. Naosul se desparte de pronaos printr-un zid de caramida care are o deschidere de 80 cm si 3 m inaltime. Are altarul luminat de o singura fereastra mica, naosul este luminat pe dreapta si pe stanga de cate o fereastra simpla, pronaosul luminat de o fereastra mica pe zidul din dreapta. Ferestrele sunt prevazute cu grilaj metalic. Are o turla infundata (oarba) pe pronaos, in forma ortogonala. Fatadele exterioare au un brau median inconjurator, gros si simplu, insotit deasupra si dedesubt, la 20 cm distanta, de cate un brau mai subtire. Atat deasupra braului, cat si dedesubtul lui sunt firide mari, nepictate. Acoperisul bisericii este de tabla, iar pardoseala din beton; pisania asezata in exterior, deasupra usii de la intrare, dateaza din 1808. Clopotnita este din lemn, construita in dreapta bisericii, la 25 m distanta, incadrata cu o poarta masiva din lemn prin care se intra inauntru.

Pictura interioara este facuta in ulei, in stil brancovenesc, de un autor necunoscut. Cu prilejul renovarii bisericii in 1914, se restaureaza si pictura de catre zugravul Belgun din satul Hurezani, din apropiere, insa fara arta. In 1932, cand a inceput restaurarea bisericii, s-a restaurat si pictura de catre pictorul Vasile Avramescu. Acesta lucreaza patru ani, inlatura adaugirea inestetica a restauratorilor vechi si-i reda forma initiala. In pronaos, sunt zugraviti ctitorii bisericii. Starea de conservare a picturii este buna.

In exterior, nu exista decat pe frontispiciu trei icoane, in fresca, reprezentand cele trei hramuri avute succesiv de biserica. Ca obiect de valoare exista o singura icoana pe lemn care o reprezinta pe Maica Domnului si este datata 1812. Nu se cunoaste autorul ei. In 1992, se reincepe activitatea monahala ca manastire de maici. Pentru a se satisface nevoile mai bunei activitati, Maica stareta, ajutata de obste, a construit doua cladiri din zid, in toamna lui 1995, fiind inceputa si a treia cladire.

Localizare

 
Localizare:
Este situata la 31 km sud-est de orasul Tg. Jiu. Din gara Tg. Carbunesti se ajunge, mergand la stanga, in sus la blocuri, unde se afla statia de autobuze pentru Dragasani sau Zatreni, care trec prin Tg. Logresti. Dar atat din statia La Blocuri, cat si din zona La Pod (in dreapta garii), se pot gasi si mijloace de transport: ocazii. Daca venim dinspre Tg. Carbunesti, oprim La Pod (inainte de a intra in Tg. Logresti) de unde, daca privim in stanga, vedem manastirea. In cazul in care venim dinspre Dragasani, e bine sa ne oprim tot la pod dupa ce am trecut prin Tg. Logresti si vedem in dreapta manastirea. De la pod, se merge pe drum pietruit circa 2 km, trecand peste raul Amaradia, care intre ploi poate fi traversat incaltat.
 

Galerie

   

Video

 
Manastirea Logresti
 

Atracţii în zonă

Obiective turistice judetul Gorj:•    PESTERA POLOVRAGI

•    MANASTIREA POLOVRAGI

•    PESTERA MUIERII

•    STATIUNEA RANCA

•    POARTA SARUTULUI

•    MASA TACERII

•    BAIA DE FIER

•    MANASTIREA LAINICI

•    CASA FORTIFICATA CULA CORNOIU

•    COLOANA INFINITULUI

 

2010 ® - Stiefel Romania – Toate drepturile rezervate  /  Designed By - ClaPat Studio /  Programing By - Enysoftware

JudeteOnline